onze tuin

Ecologische sier- en moestuin

De tuin in de Waterstraat is niet zomaar een tuin. Het is een combinatie van een ecologische siertuin en moestuin. Met een fascinerende wisselwerking tussen de ‘wilde’ soorten en de moestuin. Deze tuin kan fungeren als een stapsteen in een groter netwerk van natuurlijke tuinen, natuurgebieden en andere groene pareltjes rondom Gent-Zeehaven. Het gaat immers niet goed met onze natuur, en met de inrichting van deze 150 vierkante meter stadsrandtuin komt er een stapsteentje meer leven in de buurt.

Het ontstaan van de tuin

In 2021 begon Brenda aan de verbouwingswerken van De Waterstraat, het huis dat ze erfde van haar ouders en waar ze een deel van haar jeugd doorbracht. Voor en tijdens die werken kende de tuin een lange rustperiode van weinig beheer en rijpte het idee om er een klimaatproof natuurtuin van te maken. 

Nadat we ongewenste soorten, zoals harde grassen en invasieve cultivars en exoten, niet al te rigoureus hadden verwijderd, kregen schimmels, bacteriën en zaden de tijd om in te regenen en in te waaien. Daarvoor werd de bodem voorzichtig losgemaakt en verlucht. Dat is een goede voorbereiding om de nieuw te planten bloemensoorten meteen veel gezonde groeikracht te geven.

De tuin nu

Ondertussen is er gestart met de aanleg van een kleine poel, die uiteindelijk zal uitgroeien tot een natuurlijke oase. Maar vooraleer wat dan ook aan te planten, krijgt de poel eerst een jaar rust. De overloop van de vijver fungeert als een wadi, waarbij het overtollige water in de bodem sijpelt tijdens hevige regenval.Een deel van het dakwater kan worden gebruikt om de waterstand in de poel voldoende hoog te houden. Kikkers, padden, salamanders en een overvloed aan insecten hebben de weg naar de vijver al gevonden. Na twee jaar van minimale inmenging heeft een vijftal libellensoorten er al een vaste stek. 

In 2023 zijn we begonnen met de eerste reeks beplantingen in zowel de tuin als de poel. Verschillende plantensoorten groeien snel samen en vormen een hechte gemeenschap, waarin nog veel andere soorten zich spontaan zullen vestigen, zowel door natuurlijke processen als door verdere aanplantingen. Zowel onder als boven de grond werken alle soorten harmonieus samen om in de best mogelijke omstandigheden probleemloos te overleven. Op de lange termijn zal er geen gebruik worden gemaakt van kunstmest, en uiteraard zijn pesticiden volledig uitgesloten.

OPENSTELLING TUIN​

GEANNULEERD WEGENS SLECHTE WEER – Schrijf je in op de nieuwsbrief om als eerste de nieuwe datum te vernemen!
Donderdag 21 september 2023

Start: 18:00

Op donderdag 21 september is de ecologische klimaattuin in de Waterstraat open voor wie kennis wil maken met het tuintype van de toekomst. De rondleiding wordt gegeven door ecologisch tuinontwerper Herman Dierickx. Hij ontwierp de tuin van De Waterstraat. Kom langs en ontdek de tuin, terwijl je geniet van een gezellig drankje en de mogelijkheid om na te praten. Deze gelegenheid biedt jou de kans om te zien en te begrijpen wat hier plaatsvindt. Wie weet raak je geïnspireerd en neem je waardevolle ideeën mee naar huis voor je eigen tuin.

Wat is er te zien?

- een integraal ecologische kleine tuin
- een klimaatproof tuin voor de komende tientallen jaren
- een tuin op maat van mens en natuur
- de combinatie van een ecologische sier- en moestuin
- een tuin met zo weinig mogelijk beheer
- een tuin met een poel/vijver
- je krijgt tekst en uitleg bij alle toegepaste basisprincipes

Praktische info

Start: 18:00
Duur: 3 uur
Bijdrage: €5
De bijdrage van €5 per persoon zal geïnvesteerd worden in de tuin zelf. Inschrijven via link hiernaast of via whatsapp op 0474825274 en ter plaatse betalen.

Ontvang de nieuwbrief
Dit formulier wordt beschermd door reCAPTCHA waarvoor Googles privacybeleid en gebruiksvoorwaarden gelden.